- Kundcase
Tydlig skärmstruktur löste Malmö universitets komplexa behov av informationsdelning
Kundcase

Malmö universitet
Akademiskt säte för forskning och högre utbildning.
Besök webbplats
Plats
Malmö
Organisationens storlek
1 800 anställda och 25 000 studenter
Bransch
Högre utbildning
Offentlig verksamhet
Antal digitala skärmar
Fler än 50 st
Kunden
Malmö universitet, en framstående institution med rötter från 1998, har alltid strävat efter att ligga i framkant när det gäller teknik och kommunikation. Peter Nilsson, en veteran inom universitetets IT-avdelning, har sett universitetets tekniska utveckling från början. Från sin tidiga roll inom IT-anskaffning till sitt nuvarande förvaltningsansvar för olika system, inklusive informationsskärmar, har Peter varit en av nyckelfigurerna i universitetets tekniska resa.
Utmaningen
• Manuell hantering
• Kommunikationsgap
• Komplext behov av informationsdelning
Behovet av digitala skärmar uppstod efter att studenterna efterfrågade information ute i lokalerna. Därför införskaffades tidigt TV-utrustning kopplad till datorer med PowerPoint-presentationer. Denna metod var klumpig och krävde mycket manuell hantering.
Universitetet stod inför utmaningen att effektivt förmedla viktig information till sina studenter, särskilt i högtrafikerade områden där studenter ofta passerar utan att stanna upp. Universitetet består av många olika byggnader och i dessa byggnader samlas dessutom flera olika institutioner och lokaler för olika typer av ändamål. Detta skapade ett behov av att kunna styra olika sorts information till olika delar av universitetsområdet.
Lösningen
• Införande av PLAYipp®
• Strukturerad skärmorganisation
• Gruppering av skärmar
År 2018 beslutade universitetet att använda PLAYipp® som plattform för att visa information på digitala skärmar. Inledningsvis handlade det om tentamensscheman. Systemet mottogs väl, vilket ledde vidare till en utökad användning.
Med hjälp av PLAYipps system för skärmstruktur organiserades skärmarna baserat på universitetets byggnaders officiella namn, vilket skapade en logisk och pedagogisk struktur. För att effektivt kunna publicera olika typer av information skapades dessutom skärmgrupper, vilket möjliggjorde snabbare publicering till alla skärmar eller specifika byggnader.
För att snabbt kunna ge nya personer rätt nivå av behörighet för publicering av information på olika skärmar skapades olika användargrupper baserat på vilken typ av rättigheter som gruppen behöver. På så vis behöver inte rättigheter skapas för varje enskild individ, utan individen placeras helt enkelt i en vald användargrupp och får därmed automatiskt rätt behörighet.
Resultatet
Malmö universitet har framgångsrikt implementerat och nyttjat över 50 digitala skärmar över alla campus. Denna tekniska lösning har inte bara förbättrat kommunikationen med studenter utan har också effektiviserat informationsflödet inom universitetet. Den logiska och pedagogiska strukturen av skärmarna har gjort det enklare för personalen att publicera relevant innehåll, vilket i sin tur har förbättrat studenternas upplevelse.
”Med PLAYipp har vi på Malmö universitet via denna nya kanal, kunnat förmedla både generell och geolokal kommunikation, effektivisera informationsflödet och därmed förbättra studenternas upplevelse. Det handlar inte bara om teknik, utan om att verkligen nå ut till våra studenter på rätt sätt.”
Peter Nilsson, Malmö universitet
Framtiden
Med den framgång som de digitala skärmarna har medfört överväger Malmö universitet ytterligare tekniska förbättringar och expansioner. Med en sådan solid grund att bygga på ser framtiden ljus ut för universitetets fortsatta tekniska utveckling.

